Prezentare Casa Memoriala “Eusebiu Camilar” din Udesti:

Casa în care a copilărit scriitorul Eusebiu Camilar este o locuinţă ţărănească care a fost construită de părinţii săi la sfârşitul secolului al XIX-lea şi se află lângă şcoala veche din satul Udeşti. Locuinţa este modestă ca dimensiuni şi aspect, fiind construită din lemn de stejar şi acoperită cu şindrilă. Casa era înconjurată de un gard de stejar şi dispunea de circa 800 de metri pătraţi de teren pe care era amenajată şi o mică grădină de flori.

În această casă s-a născut la 4 octombrie 1910 în familia lui Ion şi Natalia Camilar viitorul prozator Eusebiu Camilar (1910-1965). El a urmat şcoala primară în satul natal, după care a studiat la Liceul “Ştefan cel Mare” din Suceava. A început să scrie la vârsta de 14-15 ani, apoi a lucrat ca ziarist la Iaşi.

Camilar s-a căsătorit la 31 martie 1938 cu poeta Magda Isanos. Ei s-au mutat la Bucureşti în anul 1945, unde au trăit până la moarte. Eusebiu Camilar a moştenit casa de la părinţii săi, a restaurat-o şi a completat-o cu încă o încăpere şi o verandă. Scriitorul a murit la 27 august 1965 de o boală de ficat.

În anul 1980, fiica scriitorului, Elisabeta Goian, a donat casa statului român pentru organizarea aici a unui muzeu memorial. Imobilul valora la acel moment 9.000 de lei, la care se adăugau bunurile mobile evaluate la 6.000 de lei. Muzeul Judeţean Suceava a înlocuit gardul, a restaurat casa şi a inaugurat-o ca muzeu în 1984. Începând din anul 1995, aici este organizat anual Festivalul naţional de literatură “Eusebiu Camilar – Magda Isanos”.

Casa memorială are trei camere spaţioase, două holuri, verandă şi prispă. În cele trei încăperi ale locuinţei au fost organizate o expoziţie de bază şi spaţii memorialistice, care conţin un important fond de exponate (mobilier, obiecte personale etc.) cu o impresionantă forţă evocatoare, sugestive pentru universul dur al operei de un realism crud, pe care Eusebiu Camilar a lăsat-o posterităţii în pagini de proză, de poezie şi dramaturgie. Aici se află expuse mobilier vechi, inventar gospodăresc ţărănesc, fotografii, tablouri, documente familiale, manuscrise, cărţi, reviste, ziare etc.

Galerie foto Casa Memoriala “Eusebiu Camilar” din Udesti: