Muzeul National de Istorie a Romaniei

Instituţia a apărut în 1970, ca cel dintâi muzeu de arheologie şi istorie din ţară; dintâi - nu într-o perspectivă cronologică, ci sub aspectul reprezentativităţii. În consecinţă, aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal preţios, în singurul loc public unde securitatea şi vizibilitatea puteau fi asigurate în aceeaşi măsură.

Muzeul Aviatiei – Bucuresti

La 2 martie 1990 printr-o Hotărâre a Guvernului României, a fost înfiinţat Muzeul Aviaţiei – prestigioasă instituţie de cultură, educaţie patriotică şi propagandă tehnico-ştiinţifică, structură de referinţă a Forţelor Aeriene, punct de atracţie pentru un numeros şi larg public iubitor de cunoaşterea glorioaselor tradiţii ale aripilor româneşti deja centenare.

Muzeul National Cotroceni – Bucuresti

Domnitorul Şerban Cantacuzino (1678 - 1688) a ridicat, între 1679 - 1681, la vest de oraşul Bucureşti, cea mai importantă ctitorie a sa, ansamblul Cotroceni

Bojdeuca „Ion Creanga” – Iasi

Bojdeuca "Ion Creangă" Iaşi, primul muzeu memorial literar din România, este unul din cele 12 obiective care compun Muzeul Literaturii Române Iaşi.

Muzeul Teatrului – Iasi

Muzeul Teatrului a fost inaugurat la 14 decembrie 1976, când se împlineau 160 de ani de la prima reprezentaţie teatrală în limba română, în casa care a aparţinut vornicului Vasile Alecsandri şi în care a copilărit poetul.

Casa „Vasile Pogor” – Iasi

Casa "Vasile Pogor" este sediul muzeului ce are ca obiect literatura română modernă şi contemporană dar cu precădere perioada marilor clasici, a societăţii literare "Junimea".

Cetatea de Scaun – Suceava

Cetatea de Scaun Suceava a fost construită în timpul domniei lui Petru I Muşat (1375-1391). La capete şi la mijlocul fiecărei laturi se găseau turnuri de apărare de formă pătrată.