Muzeul National de Geologie – Bucuresti

Prezentare Muzeul National de Geologie din Bucuresti:

Muzeul National de Geologie îşi propune sa explice fenomene şi evenimente petrecute în istoria scoarţei terestre, cu ajutorul unui bogat patrimoniu de eşantioane. Exponatele relevă bogăţia geologică a pământului românesc. O sală a tezaurului găzduieşte o colecţie de minerale contemporane: magneziu, cupru, titan, cu o mare valoare industrială.

Amenajat în clădirea istorică a Institutului Geologic al României (1906), Muzeul Naţional de Geologie a fost deschis publicului în anul 1990. Depozitarul unui patrimoniu de peste 80.000 de eşantioane de minerale, roci şi fosile, muzeul este organizat ca o carte, ce ilustrează domeniile principale ale geologiei.

La înfiinţarea Institutului Geologic al României, chiar prin regulamentul de funcţionare, semnat de regele Carol I la 19 iunie 1906, se prevedea: „se vor alcătui colecţiuni de roci şi minerale din ţară, care, cu învoirea directorului vor putea fi vizitate şi consultate de public”.

După ce colecţiile iniţiate în secolul trecut au fost supuse dezmembrării sau chiar deteriorării totale, ele regăsindu-se doar în parte în instituţia nou creată, colecţiile reprezentative litologice, mineralogice şi paleontologice beneficiau acum de un spaţiu adecvat – „Sala mare de colecţiuni” – din cadrul clădirii noi din Şoseaua Kiseleff nr. 2. Acest imobil, terminat în anul 1908 după proiectul renumitului arhitect Victor Ştefanescu într-un stil neobrâncovenesc, a fost declarat monument arhitectonic, în incinta lui fiind adapostit astăzi Muzeul Naţional de Geologie.

Galerie foto Muzeul National de Geologie din Bucuresti: