Bojdeuca „Ion Creanga” – Iasi

Prezentare Bojdeuca „Ion Creanga” din Iasi:

Bojdeuca „Ion Creangă” Iaşi, primul muzeu memorial literar din România, este unul din cele 12 obiective care compun Muzeul Literaturii Române Iaşi. Surprinzător, aspectul acestui vechi cartier al Iaşului, la distanţă doar de 1 kilometru de Piaţa Unirii (inima oraşului), relieful abrupt (alternanţa deal-vale amintind spaţiul mioritic specific românesc teoretizat şi statuat de poetul şi filosoful român Lucian Blaga) îţi creează impresia că te afli într-un sat depărtat. Aici a locuit Ion Creangă (1837-1889), cel mai mare, mai cunoscut şi mai iubit povestitor român, din anul 1872 şi până la 31 decembrie 1889. Aici s-a cunoscut şi împrietenit cu Mihai Eminescu, aici a scris întreaga sa operă: Poveştile, Povestirile şi Amintirile din copilărie Această casă – numită de Ion Creangă – bojdeucă – pare coborâtă din poveste. Firesc, ea este păstrată şi azi aşa cum arăta în anii 1872-1889. O casă cu două încăperi mici, cu o prispă înspre nord, unde se află şi uşa de intrare şi un cerdac (o logie populară) cu deschidere generoasă spre orizontul dinspre răsărit sprijinit de dealurile Ciric şi Şorogari.

Bojdeuca are patru ferestre cu ochiurile sub formă de cruce: două aflându-se de o parte şi de alta a uşii de la intrare şi celelalte două pe partea opusă a casei. Acoperişul din draniţă (în solzi de peşte – scânduri mici de brad) este însufleţit de două elemente simbolice: hornul pe care iese fumul şi cahleaţa (sau lucarna), un fel de ochi fermecat prin care respiră această vietate ciudată. Bojdeuca s-a deschis pentru public la 15 aprilie 1918 – fiind primul muzeu memorial literar din România. Căsuţa era însă vizitată din anul 1890, imediat după moartea scriitorului, de grupuri de elevi, studenţi, profesori şi ziarişti. De la inaugurare şi până astăzi au avut loc mai multe restaurări şi reorganizări ale casei şi muzeului. A doua restaurare, după cea din 1918, a avut loc în anii 1933-1934. În anii 1965-1968, fondul documentar al Bojdeucii s-a unit cu cel al muzeului Ion Creangă de la biserica Golia din Iaşi. A avut loc organizarea unei expoziţii documentare privind viaţa şi opera lui Creangă chiar în Bojdeucă. Într-o singură încăpere erau expuse obiecte memoriale.

În perioada 1984-1989 la Bojdeuca Ion Creangă au avut loc lucrări complexe de consolidare a terenului, de amenajare a unui amfiteatru, în aer liber, de 250 de locuri, de construire a unei clădiri special gândită pentru a adăposti expoziţia documentară „Viaţa şi opera lui Creangă” şi Biblioteca Bojdeucii, spaţii de serviciu, depozit, cameră pentru supraveghetoare, lucrări de restaurare şi reorganizare ale muzeului „Bojdeuca Ion Creangă”. Şi de această dată s-a avut în vedere păstrarea autenticităţii casei. În interior sunt expuse (în cele două încăperi şi în cerdac) numai obiectele originale care au aparţinut povestitorului sau familiei sale.

Colecţia de obiecte memoriale originale – aflată în Bojdeucă este deosebit de valoroasă: un portret în ulei – executat în anul 1889 – anul morţii scriitorului – executat de V. Muşneţanu; acelaşi pictor V. Muşneţanu execută un portret în ulei şi Tincăi Vartic – cea care a fost tovarăşa de viaţă a lui Ion Creangă la Bojdeucă; se păstrează nisiperniţa, tocul şi călimara – folosite de Ion Creangă în scrierea operei sale; ceasul şi tabachera sunt alte două obiecte memoriale simbolice; în bojdeucă se află covoare autentice româneşti – din lână, vopsită în culori naturale; cuptorul – ca element central al casei – şi în jurul lui obiecte care foloseau în bucătăria secolului al XIX-lea: măsuţă rotundă din lemn, linguri, străchini, vase etc.

În clădirea nouă, inaugurată la 11 iunie 1989, sunt expuse cărţi, fotografii şi documente care ilustrează drumul vieţii lui Ion Creangă: şcolar, preot şi învăţător, activitatea de scriitor: Bucoavnă – unul din primele abecedare; fotografia originală a scriitorului; cărţi care au aparţinut „seminaristului” Ion Creangă; manualele didactice originale alcătuite de Ion Creangă; colecţia revistei „Convorbiri literare”, 1867-1889 în care Ion Creangă şi-a publicat opera; colecţie de documente originale de la strămoşii scriitorului; colecţie de documente originale ale tatălui lui Mihai Eminescu; publicaţii, reviste, ediţii care valorifică viaţa şi opera lui Ion Creangă.

Bojdeuca „Ion Creangă” organizează anual 4 sărbători care au devenit tradiţionale: 2 ianuarie – ziua înmormântării scriitorului; 1 martie – ziua de naştere a lui Ion Creangă; 14-15 aprilie – Zilele Bojdeucii – aniversarea inaugurării primului muzeu memorial literar din România; 31 decembrie – ziua morţii scriitorului – „Colinde la Bojdeucă”.

Cenaclul literar „Ion Creangă” adună creatori tineri din Iaşi şi din ţară. El îşi ţine şedinţele duminica, la două săptămâni. A publicat volumul „Poveştile de la Bojdeucă”, la editura Junimea, 1996, cu câştigătorii Concursului Naţional de Creaţie Literară – „Ion Creangă”. Bojdeuca Ion Creangă este cel mai vizitat muzeu din Iaşi, fiind slujit de doi profesori de limba şi literatura română (unul este membru al Uniunii Scriitorilor, cercetător al vieţii lui Ion Creangă), trei supraveghetoare şi o casieră. Bojdeuca Ion Creangă este un simbol, pentru ca ea se identifică adesea cu oglinda autentică a valorilor specifice româneşti, tradiţionale. Ea oferă posibilitatea cunoaşterii unui creator român de excepţie, a unui interior românesc autentic, a unui geniu (Ion Creangă) identificat cu „poporul român însuşi surprins într-un moment de genială expansiune”.

Galerie foto  Bojdeuca „Ion Creanga” din Iasi: