Prezentare Casa Memoriala “George Bacovia” din Bucuresti:

Organizat în casa în care a locuit poetul între anii 1933 – 1957, muzeul a fost inaugurat în 1966. Sunt expuse manuscrise literare, obiecte și documente ce au aparținut poetului George Bacovia (1881 – 1957) și soției sale, Agatha. În holul casei sunt prezentate fotografii de familie, acte personale (diploma de bacalaureat de la liceul din Bacău), cărți din biblioteca personală. Sufrageria, cu mobilier, servicii de ceai, un vechi aparat de radio, toate redau atmosfera în care se primeau oaspeții. Se mai pot vizita camera de lucru a poetului și grădina din jurul casei.

Poetul băcăuan la origini s-a mutat în Capitală în anul 1933, într-o casă construită din banii soţiei sale, Agatha Bacovia. Bacovia a avut câteva slujbe, printre care cea mai bine plătită a fost cea de bibliotecar. Lui Bacovia însă îi plăcea să stea acasă, în camera lui, să scrie, să deseneze sau să cânte. Să ai ocazia să stai în acea cămăruţă este ceva demn de ţinut minte, având în vedere că este o cămăruţă ca oricare alta. E unică probabil prin faptul că acolo exista un ceas care s-a oprit în momentul morţii poetului. Agatha este cea care l-a oprit.

Datorită ei şi a eforturilor familiei poetului s-a înfiinţat în 1958 Muzeul Memorial George Bacovia în locuinţa sa, de unde şi-a publicat cea mai mare parte a operei sale şi unde se zice că s-a simţit cel mai bine … până s-a stins din viaţă în anul 1957.

Precum s-a mai spus, muzeul a luat fiinţă în 1958 dar a fost inaugurat abia în 1966, asta deoarece Statul le-a cerut familiei lui Bacovia (văduva şi fiul acestuia, Gabriel) să finanţeze ei singuri muzeul, ceea ce nu era cel mai simplu lucru de făcut. După deschiderea muzeului, Gabriel Bacovia este cel care s-a ocupat de conducerea sa, însă nici după trecerea primului hop lucrurile nu au devenit mai uşoare.

Deşi Muzeul Memorial se afla sub patronajul Muzeului de Literatură, banii nu erau mulţi, şi într-un final Gabriel Bacovia nu a avut de ales decât să vândă din posesiunile familiei sale (şi deci din exponatele de muzeu) pentru a face rost de bani.

Din fericire în muzeu au mai rămas destule exponate de valoare. Cea mai mare parte a colecţiei o reprezintă opere de artă şi de sculptură realizate de artişti contemporani cu cuplul de scriitori / autori. În timp ce priveşti fiecare piesă, muzeograful îţi povesteşte viaţa fiecăruia, de la micile tablouaşe cu peisaje agrare până la portretul poetului făcut pe ascuns ce tronează în living.

Galerie foto Casa Memoriala “George Bacovia” din Bucuresti: